Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/18856
Назва: Закрита черепно-мозкова травма: стандарти та судово-медична оцінка дефектів надання медичної допомоги
Автори: Пятикоп, Владимир Александрович
П'ятикоп, Володимир Олександрович
Pyatikop, Volodimir
Плетенецкая, Алина Олександровна
Стеблюк, В.В.
Теми: черепно-мозкова травма
методичні рекомендації
ангіографія
військовий мобільний госпіталь
лікворний тиск
комп’ютерна томографія
судово-медична
Дата публікації: 2017
Бібліографічний опис: Плетенецька А. О. Закрита черепно-мозкова травма: стандарти та судово-медична оцінка дефектів надання медичної допомоги / А. О. Плетенецька, В. В. Стеблюк, В. О. П’ятикоп. – Київ, 2017. – 36 с.
Короткий огляд (реферат): В Україні, за офіційними даними, від черепно-мозкової травми (ЧМТ) гине більше 11 тис. осіб, з них 55% помирають на догоспітальному етапі і 41% - на госпітальному, що перевищує госпітальний показник летальності в розвинених країнах більш ніж в 1,5 рази. В умовах гібридної війни, яку веде Російська Федерація проти України через незаконні озброєні формування ДНР/ЛНР, ушкодження головного мозку складають до 31% в структурі поранень, причому 78,3% з них це закриті черепно-мозкові травми (ЗЧМТ). Водночас з цим за даними ДУ «Головне бюро судово-медичної експертизи МОЗ України» загальна кількість експертиз за справами про притягнення медичних працівників до кримінальної відповідальності за «професійні правопорушення» має неухильне зростання і збільшилася майже втричі за останні 8 років, а високий відсоток судово-медичних експертиз у випадках ЧМТ, здебільшого, пов’язаний з наявністю невідкладних станів, які потребують негайних дій медичних працівників. Судово-медичним експертам для вирішення питання щодо надання медичної допомоги у таких випадках слід розібратися не тільки у дефектах, а і у причинах таких дефектів, що дає можливість оцінити влив дефектів на настання наслідку. Провідну роль в судово-медичній оцінці відіграє правильно оформлена медична документація і обґрунтоване проведення ряду клініко-діагностичних заходів. У той же час судово-медичні експерти зазнають неабияких труднощів при проведені подібних експертиз у зв’язку зі особливою специфікою таких експертиз та недосконалістю підходу до їх проведення. Методичні рекомендації призначені для лікарів судово-медичних експертів, неврологів та нейрохірургів, здобувачів наукового ступеня, аспірантів, докторантів та науковців, що виконують свої дослідження з судової медицини, неврології та нейрохірургії, а також з інших напрямків теоретичної і практичної медицини як цивільної так і військової ланок охорони здоров’я.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/18856
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра нейрохірургії

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Методичка судмед. готовые бурч2.doc451,5 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.