Порівняння комбінованого та променевого лікування одиночних метастазів в головний мозок при недрібноклітинному раку легені

Thumbnail Image

Date

2017

Authors

Карвасарська, Віра Василівна
Старенький, Віктор Петрович
Білозор, Наталія Володимирівна
Грищенко, Тетяна Петрівна

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

Мета роботи. Метастатичне ураження головного мозку (ГМ), за даними різних авторів, виникає в 10–40 % хворих на злоякісні пухлини. Перше місце в структурі первинної локалізації пухлин, що метастазують у ГМ, займає рак легенів — 48 %. Метою роботи була оцінка результатів комбінованого лікування поодиноких метастазів у головний мозок при недрібноклітинному раку легені в порівнянні з променевою терапією. Матеріали і методи. Обстежено 44 пацієнти. Всі пацієнти поділені на дві групи: перша група — пацієнти, які отримували тільки дистанційну променеву терапію (ДПТ) на апараті Clinac 600C; друга група — па- цієнти, які отримували хірургічне лікування в обсязі кістково-пластичної трепанації черепа, видалення внутрішньомозкового утвору, з подальшим проведенням ДПТ на апараті Clinac 600C. Результати. У результаті проведеного дослідження встановлено, що комбіноване лікування одиничного метастатичного ураження головного мозку є більш ефективним, ніж проведення тільки курсу ДПТ за да- ними однорічної виживаності (в першій групі — 47 %, у другій — 65 %), загального виживання (в першій групі — 9 міс., у другій — 15 міс.). Висновки. Переносимість лікування в обох групах задовільна і курс ДПТ не викликав важких променевих реакцій і ушкоджень нервової системи. В обох групах відзначалося поліпшення якості життя у вигляді зменшення неврологічного дефіциту.

Description

Keywords

метастатичне ураження головного мозку, недрібноклітинний рак легені, конформна променева терапія

Citation

Порівняння комбінованого та променевого лікування одиночних метастазів в головний мозок при недрібноклітинному раку легені / В. В. Карвасарська, В. П. Старенький, Н. В. Білозор, Т. П. Грищенко // Український радіологічний журнал. – 2017. – Т. 25, вип.1. – С. 32–36.