Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/18440
Title: Хронічна блокада центральних мускаринових рецепторів у щурів відтворює первинні патогенетичні ланки хвороби Альцгеймера
Authors: Дейко, Р.Д.
Штриголь, С.Ю.
Лар'яновська, Ю.Б.
Горбач, Т.В.
Губіна-Вакулик, Г.І.
Дев'яткіна, Н.М.
Штриголь, Д.В.
Keywords: хвороба Альцгеймера
патогенез
М-холіноблокатори
експеримент
Issue Date: 2017
Citation: Хронічна блокада центральних мускаринових рецепторів у щурів відтворює первинні патогенетичні ланки хвороби Альцгеймера / Р. Д. Дейко, С. Ю. Штриголь, Ю. Б. Лар'яновська, Т. В. Горбач, Г. І. Губіна-Вакулик, Н. М. Дев'яткіна, Д. В. Штриголь // Актуальні проблеми сучасної медицини : Вісник Української медичної стоматологічної академії. – 2017. – Т. 17, вип. 3 (59). – С. 13–25.
Abstract: Хвороба Альцгеймера (ХА) - найрозповсюдженіше нейродегенеративне захворювання, патогенез якого до кінця не відомий. Існує припущення, що тривала блокада центральних М-холінорецепторів призводить до розвитку первинних ланок цього захворювання, проте прямих свідчень бракує. Мета дослідження - встановити вплив тривалої блокади центральних М-ХР на гістоструктуру, накопичення бета-амілоїдного білка (в-АБ) та нейромедіаторний профіль головного мозку (ГМ) щурів. У щурів зі скополамін-індукованою ХА досліджували когнітивні функції у тестах відкритого поля, екстраполяційного вивільнення та умовного рефлексу пасивного уникнення, визначали артеріовенозну різницю за глюкозою у церебральному басейні, коефіцієнт маси мозку. Вимірювали рівень ацетилхоліну (АХ) та активність ацетилхолінестерази у синаптосомах нейронів, у цілому ГМ - вміст АТФ, ГАМК, серотоніну, глутамату та аспартату. Морфологічно досліджували сенсомоторну кору (СМК) великих півкуль та СА1 і СА3 зони гіпокампа на предмет нейродегенерації. У нейропілі визначали в-АБ. У щурів зі скополамін-індукованою ХА встановлено виразне порушення когнітивних функцій, енергетичного обміну ГМ (зменшення споживання глюкози та рівню АТФ), патологічну оверекспресію АХЕ та усіх медіаторів окрім АХ, рівень якого значно знижується. Морфологічно виявлено нейродегенерацію СМК та гіпокампа, в-амілоїдну інфільтрацію нейропілю та стінок дрібних церебральних артерій. Таким чином, тривала блокада центральних М-ХР у щурів призводить до розвитку первинних ланок ХА, що варто враховувати як в експериментальній фармакології, так і при лікуванні пацієнтів холінолітичними засобами.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/18440
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра патологічної анатомії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2017-3-59.pdf7,2 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.