Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/17712
Title: Актуальність лабораторної діагностики рівнів хімічного, мікробіологічного та паразитарного забруднення води рекреаційних водойм та пляжного матеріалу
Authors: Щербань, Микола Гаврилович
Залюбовська, Ольга Іллівна
Литвиненко, Микола Ігоревич
Яворська, Олена Миколаївна
Литвинова, Ольга Миколаївна
Фоміна, Галина Петрівна
Литвиненко, Ганна Леонідівна
Шегедин, Марія Брониславівна
Keywords: рекреаційні водойми
санітарні правила
моніторинг навколишнього середовища
пляжи
Issue Date: Dec-2016
Publisher: ХНМУ
Citation: Актуальність лабораторної діагностики рівнів хімічного, мікробіологічного та паразитарного забруднення води рекреаційних водойм та пляжного матеріалу / М. Г. Щербань, О. І. Залюбовська, М. І. Литвиненко, О. М. Яворська, О. М. Литвинова, Г. П. Фоміна, Г. Л. Литвиненко, М. Б. Шегедин // Експериментальна і клінічна медицина. – 2016. – № 4. – С. 161–164.
Abstract: Мета дослідження: проведення гігієнічних лабораторних досліджень води поверхневих водойм, які використовуються в рекреаційних цілях та пляжного матеріалу з метою обґрунтування та розробці заходів з оптимізації системи оздоровлення та масового відпочинку населення на рекреаційних водоймах Харківської області. Матеріали і методи: Оцінка лабораторних досліджень води поверхневих водойм та пляжного матеріалу проводилася згідно діючих нормативних документів. Дослідження проводились до купального сезону під час купального сезону та після купального сезону. Результати: Доведено, що невідповідність якості води зон рекреації основної водної артерії Харківської області р. Сіверський Донець становила за санітарно-хімічними показниками 13,8% (р<0,05), за бактеріологічними показниками − 11,1% (р<0,05); у зонах рекреації водойм м. Харкова та Харківського району − 25% (р<0,05) та 11% (р<0,05), у зонах рекреації невеликих водойм сільських населених пунктів регіону − 27,7% (р<0,05) та 13,9% (р<0,05) відповідно. Це є основною причиною того, що в середньому щорічно тільки 20% пляжів в Харківській області отримують дозвіл на їх функціонування протягом купального сезону.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/17712
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра клінічної лабораторної діагностики



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.