Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/17297
Title: Сучасні підходи до лікування хворих з компресійними переломами тіл хребців на фоні генералізованого остеопорозу
Authors: Завгородній, Антон Сергійович
Журба, Є. П.
Keywords: компресійні переломи
генералізований остеопороз
сучасні підходи лікування
Issue Date: 5-Apr-2017
Citation: Завгородній А. С. Сучасні підходи до лікування хворих з компресійними переломами тіл хребців на фоні генералізованого остеопорозу / А. С. Завгородній, Є. П. Журба ; науковий керівник Г. Г. Голка // Хист. – 2017. – Вип. 19 : IV Міжнародний медико-фармацевтичний конгрес студентів і молодих учених "Іновації та перспективи сучасної медицини", Чернівці, 5–7 квітня 2017 року. – С. 460.
Abstract: Остеопороз - поширене у всьому світі метаболічне захворювання скелету. У даний час в Україні на остеопороз страждає 2,5 млн, жінок та 900 тис. чоловіків, з яких 50% внаслідок захворювання стають інвалідами, а 20% помирають від ускладнень цієї хвороби.Основу комплексного лікування пацієнтів з переломами тіл хребців внаслідок системного остеопорозу становить своєчасна діагностика, коректне консервативне і хірургічне лікування. Метод ПВ у поєднанні з додатковим введенням ЗК дозволяє скоротити час перебування пацієнта у стаціонарі (до 2 днів) та домогтися забезпечення стабілізації хребця і запобігання збільшення деформації у більшій кількості випадків, ніж при виконанні пункційної вертебропластики в комбінації з використанням препаратів симптоматичної терапії.
Description: Діагноз ставили на підставі клінічних проявів. Пацієнтам проводили рентгенографію хребта в двох проекціях, комп'ютерну томографію хребта, денситометричне дослідження кісток, біохімічні дослідження. Патогенетичну терапію спрямовували на інгібування резорбції кісткової тканини і на стимуляцію кісткоутеорення. Застосовували бісфосфонати - золедронову кислоту (ЗК) у дозі 5 мг внутрішньовенно 1 раз на рік. препарати кальцію і вітамін Р. Хірургічне лікування - пункційна вертебропластика (ПВ). Цей метод спрямований на відновлення висоти тіл хребців, підвищення їх міцності, забезпечення стабілізації і запобігання збільшенню деформації. Принцип втручання полягає у введенні композиту (кісткового цементу і біоактивної кераміки) в тіло ураженого хребця. При цьому композит поширюється по губчастої тканині хребця і. в міру полімеризації, забезпечує зміцнення ураженого хребця.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/17297
Appears in Collections:Наукові роботи молодих вчених. Кафедра травматології та ортопедії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Завгородний_лечение остеопорознКопрессПереломов.doc40 kBMicrosoft WordView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.