Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/17180
Title: Вміст дигідротестостерону в крові у жінок в постменопаузному періоді залежно від коморбідної патолоґії: цукровий діабет 2 типу та артеріальна гіпертензія
Authors: Бутова, Тетяна Сергіївна
Keywords: постменопауза
дигідротестостерон
цукровий діабет 2-го типу
артеріальна гіпертензія
Issue Date: 2017
Citation: Бутова Т. С. Вміст дигідротестостерону в крові у жінок в постменопаузному періоді залежно від коморбідної патолоґії: цукровий діабет 2 типу та артеріальна гіпертензія / Т. С. Бутова // Львіський клінічний вісник. – 2017. – № 1 (17). – С. 43–47.
Abstract: Метою дослідження було з’ясувати особливості вмісту дигідротестостерону (ДГТ) в крові жінок у постменопаузному періоді залежно від коморбідної патолоґії: цукровий діабет (ЦД) 2 типу та артеріальної гіпертензії (АГ). Обстежено 137 осіб жіночої статі у віці 45-60 років. Хворих стратифікували на три ґрупи: 30 хворих на ЦД 2 типу (1-ша ґрупа), 34 хворих з АГ (2-га ґрупа), 42 хворих на ЦД 2 типу та АГ (3-я ґрупа). Контрольна ґрупа - 31 жінка у постменопаузальному періоді без хвороб. У сироватці крові, за допомогою імуноферментних методів, визначали вміст фолітропіну і ДГТ, а також концентрацію ґлюкози та ґлікованого гемоґлобіну (НbА1с ) у крові. Встановлено, що у хворих з АГ в постменопаузному періоді спостерігається статистично значуще збільшення концентрації ДГТ в крові в порівнянні з жінками у постменопаузному періоді без хвороб Найбільш виразну, статистично значущу дигідротестостеронемію верифіковано в жінок у постменопаузному періоді, хворих на ЦД 2 типу та з АГ. З метою проґнозування можливості виникнення ЦД 2 типу та коморбідних станів: ЦД 2 типу і АГ, під час обстеження жінок у постменопаузному періоді, необхідно враховувати рівень ДГТ у сироватці крові.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/17180
Appears in Collections:Наукові роботи молодих вчених. Кафедра внутрішньої медицини № 3 та ендокринології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Вміст дигідротестостерону.pdf566,19 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.