Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/16399
Назва: Міжпівкульова асиметрія та її залежність від інтенсивності навантаження
Автори: Булинін, В.О.
Булиніна, Оксана Дмитрієвна
Шенгер, Світлана Володимирівна
Григоренко, Надія Валентинівна
Теми: ліворукість
праворукість
міжпівкульова асиметрія
Дата публікації: 16-тра-2017
Видавництво: Харьковский национальный медицинский университет
Бібліографічний опис: Міжпівкульова асиметрія та її залежність від інтенсивності навантаження / В. О. Булинін, О. Д. Булиніна, С. В. Шенгер, Н. В.Григоренко // Фізіологія – медицині, фармації та педагогіці: актуальні проблеми та сучасні досягнення : матеріали IV Всеукраїнської наукової конференції студентів та молодих вчених з фізіології з міжнародною участю, Харків, 16 травня 2017 р. – Харків : ХНМУ, 2017. – С. 35–36.
Короткий огляд (реферат): Вчення про функціональну асиметрію мозку переживає період інтенсивного розвитку, проте в лі- тературі поки немає єдиної думки про походження функціональної асиметрії мозку. Більшість авторів вважає ліворукість, а, отже, і праворукість, спадковою ознакою, оскільки ліворукі люди частіше наро- джуються в сім'ях ліворуких. Сімейна ліворукість відзначена у 72 % ліворуких чоловіків і 78 % лівору- ких жінок. Навіть якщо обоє батьки лівші, є тільки 26 % шансів дитини бути лівшею. Деякі автори звер- тають увагу на можливість ліворукості при ранньому порушенні кровообігу в лівій півкулі, зазначеному в анамнезі 41 % лівшів і амбідекстрів, і лише у 22 % правшів. P. Bakan називає таку ліворукість пато- логічною. P. Bakan вважає, що ліворукість має чисто патологічне походження внаслідок родових травм. Інші автори враховують як патологічні, так і спадкові чинники, розрізняючи, таким чином, пато- логічну і генетичну ліворукість.
Опис: Вивчення особливостей механізмів загальної стійкості до фізичних навантажень, залежно від стану функціональної асиметрії людини має велике значення тому, що робить більш ефек- тивною і цілеспрямованою профілактику дезадаптаційних порушень.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/16399
Розташовується у зібраннях:Наукові роботи молодих вчених. Кафедра фізіології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
23 - Булинін В.О., Булиніна О.Д..pdf327,61 kBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.