Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/16354
Title: Визначення предиктивно-прогностичних біоматеркерів дисбалансу між енергетичним і пластичним потенціалами у клітинах крові хворих на онкопатологію
Authors: Красносельський, М.В.
Крутько, Є.М.
Мовчан, О.В.
Граматюк, С.М.
Keywords: рак легенів та шлунково-кишкового тракту
біомаркери
комплексне лікування
Issue Date: 2017
Citation: Визначення предиктивно-прогностичних біоматеркерів дисбалансу між енергетичним і пластичним потенціалами у клітинах крові хворих на онкопатологію / М. В. Красносельський, Є. В. Крутько, О. В. Мовчан, С. М. Граматюк // Український радіологічний журнал. – 2017. – Т. 25, вип. 1. – С. 13–17.
Abstract: Великий інтерес в онкології становить вивчення метаболізму не тільки клітин пухлинної тканини, але і периферичної крові. Це зумовлено тим, що дисметаболічні процеси в клітинах крові викликають розвиток їх дисфункції. В результаті дослідження авторами статті встановлено зміни метаболізму фосфотріозу в клітинах крові, які дозволяють припустити переважне використання фосфотріозу і нейрон-специ- фічної енолази для енергообміну і продукції аденозинтрифосфату (АТФ). Встановлено зниження активності гліцерин-3-фосфатдегідрогенази (р ≤ 0,005), тоді як активність гліцеральдегід-3-фосфатдегідрогенази, що характеризує інтенсивність гліколітичного розщеплення глюкози, навпаки, була підвищена (р ≤ 0,01). Тобто можна вважати можливим наявність дисбалансу між енергетичним і пластичним потенціалами в клітинах крові онкохворих та використовувати ці показники як маркери.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/16354
ISSN: 1027-3204
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра хірургії № 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
1.pdf418,71 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.