Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/14750
Title: Рівень несфатину-1 та антропометричні характеристики хворих на гіпертонічну хворобу з супутнім ожирінням
Authors: Візір, Марина Олександрівна
Ковальова, Ольга Миколаївна
Визир, Марина Александровна
Vizir, Maryna
Keywords: несфатин-1
гіпертонічна хвороба
надмірна маса тіла
ожиріння
індекс маси тіла
Issue Date: Oct-2016
Publisher: ХНМУ
Citation: Ковальова О. М. Рівень несфатину-1 та антропометричні характеристики хворих на гіпертонічну хворобу з супутнім ожирінням / О. М. Ковальова, М. А. Візір // Експериментальна і клінічна медицина. – 2016. – № 3 (72). – С. 48–52.
Abstract: Дослідження присвячено визначенню плазматичного рівню несфатину-1 у хворих на гіпертонічну хворобу залежно від наявності у них супутньої надмірної маси тіла або ожиріння. Обстежено 83 хворих на гіпертонічну хворобу. Наявність надмірної маси тіла встановлено у 15,7% хворих на гіпертонічну хворобу, у 68,7% мало місце ожиріння. Нами виявлено підвищення циркулюючого вмісту несфатину-1 у хворих на гіпертонічну хворобу, що може вказувати на прогіпертензивний ефект адіпоцитокіну. З приєднанням надмірної маси тіла та ожиріння рівень несфатину-1 достовірно зменшувався, що може підтверджувати його анорексигенну властивість, але у хворих на гіпертонічну хворобу з морбідним ожирінням встановлено прямий кореляційний зв'язок з антропометричними показниками. Отримані дані можуть свідчити про активну участь несфатину-1 в патогенезі розвитку та прогресування гіпертонічної хвороби і порушень ліпостату.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/14750
Appears in Collections:Наукові роботи молодих вчених. Кафедра пропедевтики внутрішньої медицини № 1, основ біоетики та біобезпеки

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Статья антропом, ХНМУ.docx40,64 kBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.