Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/14634
Title: Роль фракталкіну у розвитку та прогресуванні атеросклерозу у хворих на ішемічну хворобу серця з цукровим діабетом 2-го типу
Authors: Лопіна, Наталія Андріївна
Keywords: фракталін
ішемічна хвороба серця
цукровий діабет 2-го типу
Issue Date: 2016
Citation: Лопіна Н. А. Роль фракталкіну у розвитку та прогресуванні атеросклерозу у хворих на ішемічну хворобу серця з цукровим діабетом 2-го типу / Н. А. Лопіна // Український кардіологічний журнал. – 2016. – Додаток 3. – С. 101.
Abstract: Значну роль у виникненні атеросклерозу має ендотеліальна дисфункція. Відомо, що висока концентрація глюкози, яка і супроводжує цукровий діабет (ЦД) 2-го типу, сприяє експресії фракталкіну гладко-м'язовими клітинами і ендотеліальними клітинами в експериментах (in vitro), що сприяє поліпшенню адгезії моноцитів і потенційно викликає розвиток і прогресування атерогенезу. Але до теперішнього часу чітко не визначена роль фракталкіну як маркера прогресування атеросклеротичного ураження артерій у хворих на ішемічну хворобу серця (ІХС). Також недостатньо відома діагностична значимість рівнів хемокіну фракталкіну в прогресуванні ураження судин у пацієнтів з ІХС як з ЦД 2-го типу, так і без нього Мета дослідження - оцінити рівні фракталкіну у хворих на ІХС в залежності від наявності ЦД 2-го типу і характеру ураження коронарних артерій.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/14634
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра внутрішньої медицини № 3 та ендокринології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Роль фракталкіну .pdf297,8 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.