Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/13966
Title: Вплив «Поліолів» у субтоксичних дозах на вуглеводний обмін печінки при тривалій дії в підгострому експерименті
Authors: Денисенко, Світлана Андріївна
Вишницька, Ірина Анатоліївна
Жернова, Марина Євгеніївна
Резуненко, Юрій Костянтинович
Богданова, Ірина В'ячиславівна
Keywords: ксенобіотики
поліоксиетиленоксипропілентріол
щури
метаболізм
Issue Date: May-2016
Publisher: Українська академія наук, Вищий державний навчальний заклад України, Українська медична стоматологічна академія
Citation: Вплив «Поліолів» у субтоксичних дозах на вуглеводний обмін печінки при тривалій дії в підгострому експерименті / С. А. Денисенко, І. А. Вишницька, М. Є. Жерновая, Ю. К. Резуненко, І. В. Богданова // Вісник проблем біології і медицини. – 2016. – Вип. 2, т. 3 (130). – С. 133–136.
Abstract: Вивчено вплив поліоксиетиленоксипропілентріолів молекулярної маси 3000 та 3500 (Поліоли» нових марок: Л-3003-2-60 і Л-3503-2-70 з регламентованими фізико-хімічними властивостями) в умовах тривалої субтоксичної дії на вуглеводний та енергетичний обмін в печінці теплокровних тварин в підгострому експерименті. Дослідження свідчать, що «Поліоли» в 1/100 ДЛ50 при тривалій субтоксичній дії зменшують продукцію в печінці макроергічних сполук (АТФ, АДФ, креатинфосфату) і підвищують вміст АМФ і неорганічного фосфату. Це може вказувати на суттєві метаболічні розлади процесів дихання та окислювального фосфорилювання в мітохондріях і розвиток тканинної гіпоксії, яка протікає на тлі виснаження резервного вуглеводу – глікогену. При цьому спостерігається значна активація анаеробного шляху синтезу АТФ у гліколітичному ланцюзі і підвищення активності пентозофосфатного циклу, що слід розглядати як суттєву напругу захисно-пристосувальних механізмів, які спрямовані на забезпечення гомеостатичної функції й відновлювальних синтезів в умовах токсичної дії ксенобіотиків. В 1/1000 ДЛ50 «Поліоли» не впливали на вуглеводний та енергетичний обмін.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/13966
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра біологічної хімії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Денисенко, статья.doc99 kBMicrosoft WordView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.