Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/13372
Title: Роль маркерів імунного запалення при хронічному обструктивному захворюванні легень у поєднанні з гіпертонічною хворобою
Authors: Меленевич, Анастасія Ярославівна
Keywords: хронічне обструктивне захворювання легень
гіпертонічна хвороба
імунне запалення
цитокіни
Issue Date: 2016
Citation: Меленевич А. Я. Роль маркерів імунного запалення при хронічному обструктивному захворюванні легень у поєднанні з гіпертонічною хворобою / А. Я. Меленевич // Медицина третього тисячоліття : збірник тез міжвузівської конференції молодих вчених та студентів, Харків, 20 січня 2016 р. / Харківський національний медичний університет. – Харків, 2016. – С. 129–130.
Abstract: Хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) являє собою серйозну проблему завдяки широкої розповсюдженості, прогресуючого перебігу, зменшення тривалості життя хворих. У середньому від 8 до 22% дорослих у віці 40 років і старше страждають ХОЗЛ (Фещенко Ю.І., 2012). Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) відмічає неухильне зростання поширеності ХОЗЛ. Доля професійного ХОЗЛ – 19% (Шпагіна Л.А., 2013). Крім того, ХОЗЛ виходить на лідируючі позиції серед причин смерті. Експерти ВООЗ прогнозують, що до 2020 року дана патологія займатиме 5-е місце по захворюваності і 3-є місце в світі в структурі загальної смертності. За даними ВООЗ у 2012 році від ХОЗЛ померли більше 3 мільйонів чоловік, що склало майже 6% всіх випадків смерті. Згідно ВООЗ смертність від ХОЗЛ в структурі професійної захворюваності складає 40%. Одним із найбільш частих коморбідних станів є поєднання ХОЗЛ та гіпертонічної хвороби (ГХ), поширеність його коливається у значно широких межах від 6,8 до 70,2 %, в середньому 34,3 %. (Мостовий Ю.М., 2010). При ХОЗЛ запалення підтримується багато років, нерідко і десятиліттями, посилюючись в період загострення хвороби, що призводить до пригнічення адаптаційних реакцій організму, тривалої активації імунної системи. Нині з’являється все більше даних про роль імунного запалення у розвитку та прогресуванні ГХ. У хворих на ГХ прозапальні цитокіни можуть призводити до активації симпатоадреналової нервової системи та стимуляції продукції ангіотензину II.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/13372
Appears in Collections:Наукові роботи молодих вчених. Кафедра внутрішніх та професійних хвороб

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Меленевич 20 січня 2016.pdf907,43 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.