Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/1321
Title: Діагностичні аспекти професійного бронхіту та хронічного обструктивного захворювання легенів за наявності супутньої артеріальної гіпертензії
Authors: Костюк, Інна Федорівна
Бязрова, Вікторія Валентинівна
Стебліна, Ніна Петрівна
Міткеєва, Тетяна Миколаївна
Keywords: хронічне обструктивне захворювання легенів
артеріальна гіпертензія
Issue Date: 2012
Citation: Діагностичні аспекти професійного бронхіту та хронічного обструктивного захворювання легенів за наявності супутньої артеріальної гіпертензії / І. Ф. Костюк, В. В. Бязрова, Н. П. Стебліна, Т. М. Міткеєва // Мультидисциплінарний підхід – ключ до успішної терапевтичної науки та практики : матеріали науково-практичної конференції, Харків, 18 жовтня 2012 р. – Харків, 2012.
Abstract: Одним із найрозповсюдженіших у світі захворювань з доведеним високим показником коморбідності є хронічне обструктивне захворювання легенів (ХОЗЛ). Нерідко ХОЗЛ поєднується з артеріальною гіпертензією (АГ). Досі відкритим залишається питання діагностичних критеріїв поєднаного перебігу хронічної бронхолегеневої патології та АГ. Мета дослідження – вивчити особливості клінічного перебігу професійної бронхолегеневої патології (професійного бронхіту, ХОЗЛ) у поєднанні з АГ у робітників пилових професій машинобудування. Матеріал та методи. Обстежено 102 чоловіків, хворих на пилову патологію – робітників машинобудівництва у віці 52,3±4,71 років, з них артеріальну гіпертензію (АГ) встановлено у 58 осіб, пиловий бронхіт (ПБ) — у 25 осіб, ХОЗЛ I стадії — у 28 осіб, ХОЗЛ II стадії — у 49. Клінічне обстеження пацієнтів проводилося за загальноприйнятою схемою. Виразність кашлю й задишки оцінювали за бальними шкалами: кашель за 5-бальною шкалою, задишку — за 10-бальною шкалою Борга. Толерантність до фізичного навантаження (ТФН) визначали за допомогою тесту з 6-хвилинною ходьбою у відповідності до стандартного протокола. Функцію зовнішнього дихання вивчали на спірографі MasterScreen (Erich Jaeger, Германія). Результати та обговорення. При поєднаній патології визначено наростання респіраторної симптоматики зі зниженням показників функції зовнішньго дихання й ТФН. Кашель в групі пацієнтів з АГ був постійнішим, здебільшого на протязі доби. За наявності обструктивної патології задишка супроводжувалася більш виразним зниженням швидкісних спірографічних показників й ТФН. При поєднаному перебігу частіше відбувалися загострення респіраторної патології. Виявлені особливості були більш істотними у осіб з ХОЗЛ I стадії і особливо — при ХОЗЛ II стадії. Більш виразні клінічні ознаки поєднаної патології можна пов’язати із наявністю спільних патогенетичних ланок обох хвороб, наявністю асоційованих факторів, що відіграють важливу роль у перебігу й прогресуванні як бронхолегеневої патології, так і АГ. Висновки. Хронічний бронхіт та ХОЗЛ професійної етіології на фоні АГ характеризуються виразнішою клінічною симптоматикою, частішими загостреннями, більшими темпами прогресування. Клінічні особливості даної кардіореспіраторної патології диктують необхідність пошуку засобів раннього прогнозу перебігу захворювань, що й становить перспективу подальших досліджень в даному напрямку.
Description: тези доповіді
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/1321
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра внутрішніх та професійних хвороб

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kostyuk_2012_006.pdf76,64 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.