Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/10852
Title: Шляхи підвищення безпеки лапароскопічної технології при лікуванні гострого холециститу у хворих із супровідною професійною патологією органів дихання
Authors: Лупальцов, Владимир Иванович
Ягнюк, Андрей Иванович
Мельников, Валентин Владимирович
Китченко, Сергей Сергеевич
Лупальцов, Володимир Іванович
Ягнюк, Андрій Іванович
Мельников, Валентин Володимирович
Кітченко, Сергій Сергійович
Keywords: гострий холецистит
пневмоконіози
холецистектомія
респіраторна дисфункція
Issue Date: 2015
Citation: Шляхи підвищення безпеки лапароскопічної технології при лікуванні гострого холециститу у хворих із супровідною професійною патологією органів дихання / В. I. Лупальцов, А. I. Ягнюк, В. В. Мельников, С. С. Кітченко // Досягнення біології та медицини. – 2015. – № 1 (25). – С. 88–90.
Abstract: Наведені результати лікування 49 працівників вугільної промисловості (шахтарі) з професійними захворюваннями органів дихання (ПЗОД), прооперованих із приводу гострого калькульозного холециститу. Показано, що у пацієнтів із ПЗОД після лапароскопічної холецистектомії відбувається наростання респіраторної дисфункції, що виявляється зниженням ЖЄЛ, Sa, Ра02 і збільшенням РаС02 на тлі підвищення рівня фібронектину й ендотеліну-1 (ЕТ-1) у плазмі крові та призводить до виникнення ускладнень у вигляді дихальних розладів і несприятливого перебігу післяопераційного періоду. При виборі методу холецистектомії у хворих на пневмоконіози необхідно враховувати рівень ЕТ-1 у сироватці крові. Рівень ЕТ-1 < 1 нг/л прогностично безпечний щодо розвитку ускладнень з боку дихальної системи.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/10852
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра хірургії № 3

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
dbtm_2015_1_24.pdf185,19 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.