Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/10379
Title: Оцінка стану серотонінового та кінуренінового шляхів обміну триптофану в осіб молодого віку з артеріальною гіпотонією
Authors: Маракушин, Дмитро Ігорович
Ісаєва, Інна Миколаївна
Keywords: артеріальна гіпотонія
гуморальна регуляція
серотонін
кінуренин
триптофан
Issue Date: 2015
Citation: Маракушин Д. І. Оцінка стану серотонінового та кінуренінового шляхів обміну триптофану в осіб молодого віку з артеріальною гіпотонією / Д. І. Маракушин, І. М. Ісаєва // Світ біології і медицини. – 2015. – № 1 (48). – С. 46–49.
Abstract: Механізми розвитку первинної артеріальної гіпотонії, ймовірно, не можуть бути з’ясованими порушенням лише однієї нейромедіаторної системи, як це було доведено у наших попередніх дослідженнях. Тому наступним етапом нашого дослідження було вивчення активності серотонінового та кінуренінового шляхів обміну триптофану. Останній є незамінною амінокислотою, пул якої поновлюється завдяки триптофану їжі та катаболізму білків. Триптофан, що не використовується для синтезу білків, підлягає обміну за трьома основними шляхами: кінуреніновим, серотоніновим та триптаміновим. За кінуреніновим шляхом обмінюється більш ніж 90 % триптофану. Ця амінокислота є джерелом утворення нікотинамідних коферментів, нікотинової кислоти, біогенного моноаміну серотоніну, гормону мелатоніну, які значно впливають на фізіологічні та метаболічні процеси у різних системах, органах і тканинах організму [1, 6].
Description: Вивчення можливостей особливості активності серотонінового та кінуренінового шляхів обміну триптофану в осіб молодого віку з артеріальною гіпотонією.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/10379
ISSN: 2079-8334
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра фізіології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
SvitBioiMed.pdf190,03 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.