Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/10364
Title: Оцінка стану симпатоадреналової системи організму при первинній артеріальній гіпотонії
Authors: Маракушин, Дмитро Ігорович
Ісаєва, Інна Миколаївна
Keywords: артеріальна гіпотонія
гуморальна регуляція артеріального тиску
симпатоадреналова система
Issue Date: 22-Jan-2015
Citation: Маракушин Д. І. Оцінка стану симпатоадреналової системи організму при первинній артеріальній гіпотонії / Д. І. Маракушин, І. М. Ісаєва // Вісник проблем біології і медицини. – 2015. – Вип. 2, т. 1 (118). – С. 163–167.
Abstract: Підтримка артеріального тиску на оптимальному рівні забезпечується завдяки складним механізмам нервової та гормональної регуляції, зокрема з боку симпатоадреналової системи. Проведено аналіз стану симпатоадреналової системи організму в осіб з первинною артеріальною гіпотонією шляхом визначення в сечі вмісту катехоламінів та продуктів їх інактивації - ванілмигдальної та гомованілінової кислот. Встановлено, що в осіб з первинною артеріальною гіпотонією відбувається деяке зниження активності гормонального та медіаторного ланцюгів симпатоадреналової системи, що підтверджується підвищеноюекскрецією із сечею діоксифенілаланіну, дофаміну на тлі зниження норадреналіну, адреналіну та кінцевих продуктів їх інактивації - ванілмигдальної та гомованілінової кислот. Такі зміни свідчать про зниження механізмів адаптації та резистентності організму за умов розвитку порушень з боку серцево-судинної системи.
Description: 1. У осіб з первинною артеріальною гіпотонією відбувається деяке зниження активності гормонального та медіаторного ланцюгів симпатоадреналової системи, що підтверджується підвищеною екскрецією із сечею діоксифенілаланіну, дофаміну на тлі зниження норадреналіну, адреналіну та кінцевих продуктів їх інактивації - ванілмигдальної та гомованілінової кислот. 2. Такі зміни свідчать про зниження механізмів адаптації та резистентності організму за умов розвитку порушень з боку серцево-судинної системи.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/10364
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра фізіології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vistnik.pdf735,86 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.